![](/media/lib/321/n-1185265673_487845-f221425be6b3604c712e476f2c64b9d2.jpeg)
Białko od krzepnięcia odgrywa również ważną rolę w regulowaniu reakcji organizmu na chorobę
12 czerwca 2019, 12:16Fibrynogen, wytwarzane w wątrobie białko osocza, które bierze udział w końcowej fazie procesu krzepnięcia, niespodziewanie odgrywa również ważną rolę w reakcji organizmu na chorobę. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Alberty ukazały się w piśmie Scientific Reports.
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Zostało 21 lat do katastrofy. Australijski raport klimatyczny to dzwonek alarmowy
11 czerwca 2019, 06:41Nawet przy dość optymistycznym scenariuszu rozwoju sytuacji klimatycznej, ludzkość może w ciągu najbliższych dziesięcioleci czekać poważny kryzys. Australijski think-tank Breakthrough - National Centre for Climate Restoration, opierając się na badaniach naukowych, m.in. na opublikowanej w PNAS pracy „Well below 2 C: Mitigation strategies for avoiding dangerous to catastrophic climate changes”, zarysował bardzo prawdopodobny scenariusz tego, co czeka nas już w ciągu kilku dekad.
![](/media/lib/90/n-krew-cfc49aa92fe8dad2c6b730d7cd85055b.jpg)
W młodej krwi występują 2 białka, które działają ożywczo na mózg
10 czerwca 2019, 10:17W młodej krwi występują spore ilości dwóch białek, które pomagają odmładzać ważne struktury neuronów. To one mogą odpowiadać za korzystny wpływ takiej krwi na osiągi poznawcze starszych mózgów.
![](/media/lib/344/n-owoce-i-warzywa-684723b6d66b64e13714246878e41a71.jpg)
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.
![](/media/lib/352/n-dallol-2306a768e8ed8357fc81b285f1788b3e.jpg)
Opisano nanoorganizmy, które żyją w gorących źródłach aktywnego wulkanu
6 czerwca 2019, 12:57Zbadano ultramałe archeony, żyjące w gorących źródłach aktywnego wulkanu Dallol w Etiopii. Szczep z klasy Nanohaloarchaea wykryto w próbkach pobranych ze słupa solnego, strąconego z przesyconego roztworu wodnego przy temperaturze 89°C i skrajnie kwaśnym pH (0,25).
![](/media/lib/115/n-drzewa-d33fc96bc9672743bc910325a319326b.jpg)
Jeśli Filipińczyk chce skończyć szkołę, musi posadzić 10 drzew
29 maja 2019, 11:57Jeśli filipiński uczeń czy student chce skończyć szkołę, musi posadzić 10 drzew. Zobowiązuje go do tego nowa ustawa - Graduation Legacy for the Environment Act (House Bill 8728).
![](/media/lib/286/n-supertrio-ee725472a512fda81ae40054b3c90125.jpg)
Stężenie antybiotyków w rzekach nawet 300-krotnie przekracza bezpieczne wartości
28 maja 2019, 05:34Stężenie antybiotyków w niektórych rzekach aż 300-krotnie przekracza bezpieczne poziomy, odkryli naukowcy, którzy dokonali pierwszego globalnego studium na ten temat.
![](/media/lib/351/n-zolw-da834a0d24d7f8fff66589c46e638200.jpg)
Jedzą żółwie i planują śniadania
24 maja 2019, 05:13W menu szympansów znajdują się żółwie. Małpy uderzają nimi o pnie i/lub gałęzie, a gdy karapaks pęka, wyjadają mięso.
![](/media/lib/108/n-cisnieniomierz-1d752228a427fd3509b1e964a7b22a7b.jpg)
Nawet 17 mln Polaków może mieć nadciśnienie tętnicze
23 maja 2019, 11:28Nadciśnienie tętnicze może mieć nawet 17 mln Polaków, jeśli przyjmiemy obowiązujące od 2017 r. normy amerykańskie – przekonywali w środę specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie. Polscy hipertensjolodzy zaproponowali nowe wytyczne leczenia nadciśnienia.
![](/media/lib/350/n-drzewo-truskawkowe-bd16a7dafc2109a5f67350d5fe0ee5dc.jpg)
Miód z drzewa truskawkowego hamuje namnażanie i uruchamia programowaną śmierć komórek raka jelita grubego
20 maja 2019, 15:33Włoscy i hiszpańscy naukowcy zauważyli, że gdy do hodowli komórek raka jelita grubego doda się miodu z chruściny jagodnej (Arbutus unedo), zwanej też drzewem truskawkowym, zahamowuje to ich namnażanie. Zmniejsza się też zdolność tworzenia kolonii.